De one-stop-shop voor de tank(container)-sector - Europoort (NLD)

Tank Cleaning Europoort

Midden in de haven van Rotterdam is 13 hectare toewijding aan (tank)containers te vinden. In pakweg een decennium heeft ITT (In ‘t Veen Total Maintenance Tank & Silo) zich ontwikkeld tot Europa’s grootste tankcontainerdepot, met TCE (Tank Cleaning Europoort) als het kloppende hart.

Veel dichter dan ITT kan een one-stop-shop concept voor deze tank(container)-sector niet worden benaderd. Er is ruimte voor de opslag van meer dan 3.000 tankcontainers, er is een speciale opslagvoorziening voor geladen tanks, 24 ladingverwarmingspunten, 13 reinigingsbanen, drie stoomketels, een grote afvalwaterzuiveringsinstallatie (WWT), een enorme tankcontainer reparatiefaciliteit, N2 & Co2 purging systemen, latexreiniging, etc. Allemaal beheerd als een NASA-lanceerfaciliteit.

Oprichter en eigenaar Kees in ‘t Veen werd in 2004 min of meer verleid door zijn grootste klant Kemira om zijn transport­bedrijf van Pijnacker naar Europoort te verhuizen. Kees startte met twee chemiereinigingsbanen en een levensmiddelenbaan. Partners voor bandenservice en onderhoud en reparatie van tankcontainers werden geselecteerd om het concept te voltooien. In 2011 werden de reparatievoorzie­ningen verdubbeld, werden zes extra chemiereinigingsbanen toegevoegd en werd de bestaande reinigingsinstallatie omgezet in een speciale food cleaning. Ondertussen werden er allerlei verbeteringen geïntroduceerd die de meerwaarde van TCE in de markt versterkten en de dienstverlening een onderscheidend karakter gaven. Zoals twee speciale “power banen” met 200 bar pompen, een luchtzuiveringsinstallatie, SGF geaccrediteerd Cleaning Guard systeem voor vastleggen en validatie van gegevens van food cleanings, etc.

In 2018 is TCE3 volledig operationeel geworden, met vier reinigingsposities voor food tankcontainers. Alle wasbanen beschikken over 100 bar plunjerpompen die worden gevoed met heet water. Twee banen zijn multifunctioneel, d.w.z. ze combineren hogedrukreiniging met Cleaning In Place (CIP). Het systeem is volledig geïntegreerd en geautomatiseerd. Zonder handmatige interventie wordt hogedrukreiniging afgewisseld met een CIP-circulatie met koud water, peroxide of een caustische batch. Op deze manier kan zelfs aan de allerhoogste eisen van klanten worden voldaan.

Met meer dan 50.000 reinigingen per jaar en op en top housekeeping is TCE in de wereld van de tankreiniging de benchmark geworden. Tijdens een recent bezoek vatte een klant zijn gevoelens treffend samen: ‘Ik heb net de Taj Mahal van tankreiniging bezocht!’

Delen: