Nieuwe cleaning standaarden in Terneuzen (NLD)

imperial tankcleaning

Gröninger Cleaning Systems heeft dit jaar een nieuwe tankreiniging gebouwd voor Imperial in Terneuzen. Zoals bij de meeste projecten ging daar de nodige voorbereiding aan vooraf. Inmiddels draait de installatie op volle toeren. We spreken af met Rob Libbers, die namens Imperial het project van A tot Z heeft meegemaakt.

 

“Als manager van de tankreiniging van Imperial in Nederland ben ik al geruime tijd zeer intensief bij dit project betrokken. De oude locatie -overigens ook gebouwd door Gröninger- was al 30 jaar in gebruik. Dus het was echt wel tijd voor iets nieuws. We zijn bewust naar een compleet nieuwe locatie gegaan. Op basis van onze jarenlange ervaring wisten we bovendien precies wat we nodig hadden en waar de markt om vroeg. Dat proces heeft door allerlei factoren wat tijd gekost, maar je kunt het nu eenmaal maar één keer echt goed doen. En dat gevoel heb ik nu echt.” 

Dat dit klopt kan het team van Gröninger beamen. Al in 2013 werd door Gröninger samen met Rob Libbers een oriënterend referentiebezoek gedaan bij een net opgeleverde tankreiniging. Meerdere bezoeken volgden in de jaren er na. Toen het project in een stroomversnelling kwam werden ter voorbereiding talloze besprekingen gehouden met Imperial maar ook met de aannemer. Samen met Rob Libbers hebben Joost Kasbergen en enkele technisch collega’s dus alles tot in de puntjes voorbereid. Toen kon met een gerust hart de eerste paal de grond in.

Naast de voorbereiding en de technische uitvoering is de locatie en de logistiek voor een tankreiniging uiterst belangrijk. Rob vervolgt: “Wij zitten nu op een mooie doorgaande locatie voor onze klanten uit o.a. Antwerpen en Gent. Een heel grote chemieproducent zit letterlijk om de hoek in Terneuzen, nog geen 15 minuten van hier. We zitten bovendien dichter dan voorheen bij een zeer belangrijke klant, een transportbedrijf waar wij heel veel voor doen. En ‘last but not least’ ook voor het eigen tanktransport van Imperial zitten we erg centraal. Zo gaat iedereen die bij ons tankauto’s reinigt erop vooruit. Het nieuwe mes snijdt dus aan twee kanten.”

We lopen intussen de reiniging binnen. Alles blinkt en glimt. Het ziet er strak en georganiseerd uit. Maar wat voor techniek is er eigenlijk toegepast en waarom is daarvoor gekozen? "Ons doel is vooral het verhogen van de kwaliteit, om zo aan te sluiten bij de hedendaagse vereisten van verladers”, aldus Rob. “We hebben gekozen voor een heel andere opzet voor de nieuwe reiniging. Voorheen reinigden we op 60 bar, nu is de standaard 100 bar en voor sommige producten hebben we zelfs 200 bar ter beschikking. Dat scheelt. Onze klanten vervoeren een breed scala aan producten. Sommige producten zijn wat je noemt ‘heavy duty’ chemie waaronder ook klasse 3 producten; die kunnen we nu met 200 bar veel sneller en effectiever spoelen. Bijkomend voordeel is dat er veel minder water en minder tijd nodig is. Op een gegeven moment win je zo je investering dubbel en dwars terug en klanten profiteren van de hogere kwaliteit. Met deze 200 bar zijn we echt uniek in de ruime omtrek van Terneuzen. Op andere plekken in Nederland zie je inmiddels ook 200 bar, dus het is echt wel een trend.”

Maar hier stopt de vernieuwing niet. We lopen door naar een ruimte, eigenlijk een hele baan, met een speciaal apparaat: “Dit is een zogenaamde latex unit. Ook de enige in de wijde omtrek. Latex is een veel voorkomende lading. We hebben bewust voor deze unit gekozen zodat onze medewerkers zo weinig mogelijk in een tank moeten. Dat heeft met veiligheid en alles eromheen te maken. Dat staat bij Imperial hoog in het vaandel.” Het systeem circuleert heet water met een reinigingsmiddel bij relatief lage druk en hoog volume door de tank en spoelt deze daarmee grondig schoon. Tenslotte rijst de vraag, wat doen jullie nu anders en beter dan voorheen? “We doen er alles aan om ons in deze regio te onderscheiden. Daar draagt alles wat ik al heb genoemd en je ook hebt gezien aan bij. Maar ik vergeet nog bijna iets heel belangrijks en dat is de mogelijkheid om hier 24/7 tankwagens en containers met producten te kunnen verwarmen met  stoom.  Sommige producten moeten op constante temperatuur gehouden worden, andere moeten een bepaalde temperatuur hebben om in een fabriek direct te kunnen worden verwerkt. Daar zorgen we dus ook voor. In vergelijking met onze vorige cleaning hebben we nu ook de mogelijkheid om lege vuile containers op te slaan. We hebben hiervoor onze eigen reachstacker waardoor we reinigingen efficiënter kunnen inplannen en tijd en kosten voor onze klanten kunnen besparen.”  

In de huidige tijd kun je -terecht- niet om duurzaamheid heen. Daar heeft Gröninger mede zijn kennis en kunde ingebracht. Via de rookgassen van de ketel wordt bijvoorbeeld warmte teruggewonnen om water voor te verwarmen. Door het toepassen van meer druk zijn de doorlooptijden een stuk korter wat ook energie bespaart. En door het gebruik van wasprogramma's wordt precies gedaan wat nodig is om de tank grondig schoon te krijgen, wat water, gas of olie, chemicaliën of stoom bespaart. Al met al kunnen er met minder input aanzienlijk meer tankauto's en containers per dag gereinigd worden dan voorheen. 

Terwijl de volgende tankauto’s alweer naar binnen rijden komt er een eind aan deze boeiende rondleiding met Rob Libbers. Hij heeft alle reden om trots te zijn. Namens Gröninger heel veel succes gewenst. Imperial is er overduidelijk helemaal klaar voor het heden én de toekomst. 

Tankcleaning Imperial

Delen: