Levensmiddelen containers reinigen bij DMK - Neubörger (DEU)

De installatie vol in bedrijf

Steeds meer levensmiddelenbedrijven kopen reinigingssystemen voor IBC's en food containers bij Gröninger.

De DMK GROUP is een coöperatie met 8.300 actieve melkproducenten aandeelhouders en ongeveer 7.500 medewerkers. Het bedrijf is een van de grootste coöperatieve zuivelbedrijven in Europa. Met 26 productielocaties in tien federale Duitse staten is DMK GROUP de grootste Duitse zuivelonderneming. Ook de Nederlandse coöperatie DOC is recent via een fusie onder de DMK vleugels gekomen. Volgens het meest recente verslagjaar heeft de coöperatie – met hoofdkantoor in Zeven, Nedersaksen – meer dan 6,7 miljard kilogram melk verwerkt tot internationaal erkende kwaliteitsproducten voor de detailhandel, voedselverwerkende industrie en foodservice organisaties. Het assortiment bestaat uit o.a. melkproducten, kaas en op melk gebaseerde ingrediënten voor de voedselindustrie, babyvoeding, ijs en gezondheidsproducten.

Gröninger leverde onlangs een nieuw ontworpen Container Reinigingscabine voor de locatie DMK Neubörger. DMK heeft op deze site een groeiende behoefte om food containers te reinigen. De markt is aan het veranderen waarbij kleinere productleveringen gangbaar zijn; daardoor komen er steeds meer containers in omloop. Deze containers worden vervuild teruggegeven. Vanwege de eisen op het gebied van voedselveiligheid, is het zeer belangrijk dat deze containers uiterst grondig en effectief worden gereinigd. Na de reiniging en voorafgaand aan de hervulling wordt de container nog gesteriliseerd.

De nieuwe installatie biedt automatische restproductverwijdering in de voorreinigingsfase met 60° C water bij 100 bar. Een geleidbaarheidsmeting bepaalt of al het restproduct is verwijderd. De volgende fase is automatisch reiniging met 60° C water bij 100 bar en met alkalisch reinigingsmiddeldosering. Het spoelwater van de hoofdreiniging wordt opgevangen in een bekken in de bodem van de cabine en wordt vervolgens gebruikt voor het uitwendig reinigen van de containers. Bij de eindschoonmaak wordt weer gebruik gemaakt van zuiver drinkwater.

Een geïsoleerde 800 liter warm water tank is onderdeel van het systeem. Koud water wordt verwarmd met een ingebouwd 3 bar stoomspiraal. Reiniging van de buitenkant van de container en van de kleppen en de verwijdering van stickers, gebeurt met een hogedruklans gemonteerd op een roestvrijstalen haspel. De Gröninger Container Reinigingscabine bij DMK is voorbereid om in de toekomst in-line te kunnen gebruiken.

Gröninger heeft veel ervaring bij het ontwikkelen van reinigingscabines. In 2016 besloot Gröninger om alle ervaringen uit het verleden en nieuwe inzichten in een innovatief ontwerp in te zetten. Alle toekomstige cabines zullen worden gebaseerd op een nieuw modulair platform; specifieke eisen van klanten kunnen daarin worden verwerkt.

Delen: