Automatisch én food-safe steriliseren - Walluf (DEU)

food-safe-steriliseren

Van Hees GmbH in het Duitse Walluf produceert al meer dan 70 jaar diverse soorten specerijen, kruidenmixen, toevoegingsmiddelen en marinades voor vlees- en worstspecialiteiten. Het familiebedrijf is in meer dan 80 landen actief en er werken ruim 500 mensen.

 

Bij het productieproces wordt o.a. gebruik gemaakt van RVS-foodcontainers, die gevuld met product naar klanten worden verscheept. Na gebruik komen de foodcontainers terug op de fabriek om gereinigd en gesteriliseerd te worden.

 

Van Hees zocht naar verbetering van het sterilisatieproces en kwam daarbij uit bij Gröninger. Enkele jaren geleden werd door Gröninger een systeem ontwikkeld waarbij een RVS-foodcontainer automatisch gesteriliseerd wordt, zonder dat de operator verder nog handelingen hoeft te verrichten.

 

Het volledig geautomatiseerde proces bestaat uit vier stappen:

  • Opwarmen: tot een (instelbare) temperatuur van 100 °C tot 130 °C
  • Steriliseren: voor een bepaalde (instelbare) tijd
  • Koelen: met lucht (binnenzijde) en water (buitenzijde) waarbij de interne druk continu gemeten wordt om imploderen van de container te voorkomen
  • Geconditioneerd opslaan: van de container, met een lichte overdruk, in de fabriek

 

Het systeem is uitgerust met een dataloggingssysteem, zodat per container een sterilisatiehistorie opgebouwd kan worden. Diverse parameters en setpoints moeten gehaald zijn, voordat een container daadwerkelijk gesteriliseerd is. Indien bijv. de te bereiken sterilisatietemperatuur niet gehaald wordt, dan zorgt het monitoringsysteem van de besturing ervoor dat de sterilisatie afgekeurd wordt.

 

Bedrijven die foodcontainers met een gevalideerde methodiek willen steriliseren “a la” Van Hees, kunnen contact opnemen met Gröninger om hen op weg te helpen naar hogere food safety!

Delen: